4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Google Car

Ή πώς το αυτοκίνητο της επόμενης δεκαετίας θα διαθέτει την ευφυΐα του τηλεοπτικού ΚΙΤ.

ΕΙΧΑΜΕ συνηθίσει την εικόνα των αυτοκινήτων της Google να περιδιαβαίνουν και να καταγράφουν τους δρόμους όλης της υφηλίου με τις περίεργες κάμερες στην οροφή, όπως έγινε πρόσφατα και στην Αθήνα. Ωστόσο, τα Google Car, τα μεταμορφωμένα Prius για τα οποία έγινε πρόσφατα πολύς λόγος, στοχεύουν αλλού, και φαίνεται ότι μπορεί να αλλάξουν τη μορφή που θα έχει η αυτοκίνηση τα επόμενα χρόνια.
Τι δουλειά μπορεί να έχει η Google με τη βιομηχανία αυτοκινήτου; Την ίδια απορία μπορούσε να εκφράσει κανείς πριν από 15 χρόνια για τις Sony, Panasonic ή Samsung και τους παραδοσιακούς κατασκευαστές φωτογραφικών, τότε που κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί τις εταιρείες ηλεκτρονικών να μπαίνουν στα χωράφια των τελευταίων. Παρ’ όλα αυτά, η δυναμική των εταιρειών που ασχολούνται με την εξέλιξη των ηλεκτρονικών και του λογισμικού είναι τόσο μεγάλη, που ίσως στο μέλλον καπελώσουν τις παραδοσιακές βιομηχανίες. Η Google αποφάσισε να μπει κι αυτή σε ένα χώρο με τον οποίο ήδη ασχολείται η αυτοκινητοβιομηχανία, την ανάπτυξη ενός αυτοκινήτου που να μπορεί να κινείται χωρίς οδηγό! Αυτό προφανώς δεν αποτελεί καινούργια ιδέα. Οι μελλοντολόγοι το οραματίζονται εδώ και 70 με 80 χρόνια, μαζί με τον εποικισμό της Σελήνης και των βυθών των ωκεανών... Τώρα οι ειδικοί θεωρούν εφικτή τη μαζική παραγωγή ενός τέτοιου αυτοκινήτου σε 8 με 10 χρόνια. Για να γίνει κάτι τέτοιο, θα πρέπει η υφιστάμενη τεχνολογία να γίνει προσιτή σε κόστος και να αποδειχθεί 1.000% foolproof. Και φυσικά για την οποιαδήποτε πιθανότητα αστοχίας θα πρέπει να υπάρχει το κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο που να «δείχνει» το φταίχτη. (Τον κάτοχο του αυτοκινήτου; Την εταιρεία κατασκευής; Ποιον;)
Γιατί να κατασκευάσεις ένα ξενέρωτο αυτοκίνητο που να κινείται μόνο του; Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι έτσι θα περιοριστούν σημαντικά τα θύματα των τροχαίων ατυχημάτων, θα μειωθεί σημαντικά η κατανάλωση καυσίμων και θα βελτιωθεί η κίνηση στους δρόμους, καθώς τα οχήματα θα μπορούν να μετακινούνται σε μικρότερες -μεταξύ τους- αποστάσεις. Με άλλα λόγια, στην απόσταση που αφήναμε από τον μπροστινό μας στην Αττική Οδό και ερχόταν ο έξυπνος από το πλάι και έμπαινε σφήνα θα υπάρχει ήδη ένα αυτοκίνητο, οπότε οι υφιστάμενοι δρόμοι θα μπορούν να αντέχουν διπλάσιο όγκο κυκλοφορίας.
Στον τομέα της κατανάλωσης, από τις μέχρι τώρα μετρήσεις στο στόλο της GFleet (που αποτελείται από Prius, κάποια από τα οποία έχουν μετατραπεί από την ίδια εταιρεία σε Plug-in), σημαντική βελτίωση σημειώθηκε από τους «αυτόματους πιλότους» σε σχέση ένα πλήθος οδηγών που δοκιμάστηκαν. Τα πειραματικά Prius διήνυσαν περί τα 1.600 χλμ. χωρίς οδηγό και 225.000 με περιστασιακό ανθρώπινο έλεγχο - κι όλα αυτά χωρίς να συμβεί κανένα ατύχημα, πέρα από ένα περιστατικό που σε ένα κόκκινο φανάρι κάποιος έπεσε στο πίσω μέρος του ακινητοποιημένου Prius.
Δεν είναι τυχαίος ο τίτλος «Αυτοκίνητο της Google με τεχνητή νοημοσύνη» στο σχετικό άρθρο των New York Times. Αν ορίσουμε ως τεχνητή νοημοσύνη εκείνη που μπορεί να παίρνει αποφάσεις μόνη της, τότε στα «αυτοκίνητα» αυτοκίνητα της Google αναμφίβολα έχουμε να κάνουμε με μια τέτοια περίπτωση, αν και πολύ θα θέλαμε να δούμε πώς θα συμπεριφέρονταν στο γεμάτο εκπλήξεις ελληνικό δίκτυο. Από την άλλη, όποια αδυναμία και αν παρουσιάζει προς το παρόν η τεχνητή νοημοσύνη των Google Car, σίγουρα υπερέχει από την απουσία νοημοσύνης στο 50% των οδηγών, όπως επισημαίνει ο Αντρέα ντε ¶νταμιτς στη συνέντευξή του που φιλοξενούμε σε αυτό το τεύχος._ Μ. Σ.